Pages Navigation Menu

drewno opałowe bukowe cena

Alkaloid w herbacie – na co wpływa?

Alkaloid w herbacie – na co wpływa?

Dlaczego herbaty w ostatnich czasach święcą triumf i są bardzo popularne? Wiąże się to z drogocennym wpływem owych naparów. Zawierają ona alkaloidy czyli naturalne związki chemiczne, głównie pochodzenia roślinnego. Mowa tu o kofeinie (teinie)., ale i teofilinę, teobrominę oraz polifenolach, które już nie występują w kawie. Zaskakujący jest fakt, że susz herbat zawiera więcej kofeiny niż ziarna kawy. Alkaloid w herbacie jest zdrowszy? Niekoniecznie. W wyniku mniej intensywnego procesu parzenia aniżeli w przypadku kawy dostarczamy organizmowi mniejszą ilość teiny.

 

Jak się okazuje, zawartość kofeiny w zaparzonej herbacie jest bardziej optymalna i korzystna dla organizmu niż ta w kawie. Prawdopodobnie dlatego herbata uchodzi za zdrowszą. Co dobrego robi kofeina? Ma działanie pobudzające, a także uspokajające (wszystko zależy od kolejności parzenia). Zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne. Wpływa na sprawność umysłową oraz zdolność koncentracji, uczenia się. Zapobiega chorobom nowotworowym i serca, chroni przed chorobą Alzheimera i demencją starczą. Alkaloid w herbacie ma dobroczynny wpływ, jeżeli nie przesadzimy z jego ilością.